Home Важно 5 съвета при избор на резервни части за камиони

5 съвета при избор на резервни части за камиони

резервни части за камиони

На пръв поглед изглежда, че е лесно закупуването на подходящите части за камион, но има доста детайли, на които е редно да обърнете внимание при избора. По-долу ще дадем 5 основни съвета в тази посока.

Сред какви видове части за камиони можем да избираме?

На пазара се предлагат няколко вида авточасти за товарни автомобили, сред които има положителни и отрицателни страни. Днес са достъпни оригинални, лицензионни, неоригинални, втора ръка. Първите се смятат за най-добрите решения и основното им предимство е в гаранционната поддръжка. Като недостатък се подчертава високата цена, която не е рентабилна за повечето собственици на едрогабаритни товарни коли и ремаркета.

Лицензионните са произведени от партньорите на производителя на превозното средство. Отличават се със същото качество, като оригиналните, но се предлагат под марката на самия разработчик и са малко по-евтини.

Неоригиналните се произвеждат от странични разработчици и са със съмнително качество, зависещо от самата компания производител. В подобни елементи може да има отклонения от изискваните технически характеристики и обичайно са с много по-ниско качество от оригиналите. Най-голямото им предимство е, че са най-евтини от всички видове части за камиони.

Втора ръка са тези компоненти, които са здрави и демонтирани от претърпяло ПТП превозно средство. Те са със същото качество, като на оригиналните и лицензионните видове, но са с по-малък експлоатационен живот. Подобни авточасти са евтини и пасват идеално както по размери, така и по характеристики.

Кои са отделните групи части за камиони?

Предлаганите на пазара компоненти основно са разделени на четири групи: за двигател, за шаси с ходова част и трансмисия, каросерия, спирачна система и управление. Миниатюрните компоненти изискват периодична смяна и сред тях са болтовете, гайките и други.

Обемните авточасти, като двигател, скоростна кутия, мост и други се сменят по-рядко. Тези на каросерията подлежат на ремонти и не се сменят.

Когато правите избор, важно е да обърнете внимание на дебелината и плътността на материала. Ако оригиналните тръби на радиатора са изработени от мед или бронз, не може да поставите по-евтини стоманени аналози. Качеството на обработката също има значение. Повърхностите не бива да имат фабрични вдлъбнатини, дефекти и „бразди“.

Кои са 5-те основни съвета на специалистите при избора?

Камионите са по-тежки от леките коли. Подложени са на по-големи натоварвания и частите им по-бързо се износват. Това изисква редовен избор на отделни компоненти за подмяна, включително и на консумативите, като масла, филтри и други. Ето някои съвети, които специалистите дават при избора на подходящи части за камиони:

  • гледайте не само цената – голяма грешка, която много собственици на товарни автомобили правят, е да отделят голямо внимание на това, колко струва самият компонент, вместо да се вглеждат за неговото качество. Някои части за камиони имат необичайни дизайни, които само производителят може да изготвя. В други случаи доставката от чужбина допълнително оскъпява продукта, но колкото по-качествен е той, толкова по-дълготраен ще бъде;
  • проверявайте номера на частите за камиони – идентификацията на нужните компоненти може да става по име и номер. Това е един от вариантите да получите точна съвместимост спрямо модела, марката, типа на двигателя и годината на производство на превозното средство. Някои детайли външно могат да изглеждат еднакви, но да са много различни. Ето защо, по номера няма как да сбъркате при избора;
  • купувайте резервни компоненти и аксесоари само от производители на оригинално оборудване (ОЕМ) – тези авточасти са по-евтини и лесно достъпни. Продуктите и консумативите са пуснати от самия производител и напълно съответстват на техническите изисквания и размери на отделните марки и модели камиони, тирове и друг вид превозни средства. Това ги прави и по-лесни за монтиране в автосервизите от монтьорите, което се отразява положително на крайната цена;
  • ако целта е да спестите, купувайте използвани, но оригинални части за камион – автокомпонентите втора ръка са употребявани и демонтирани от повреден и вече неизползваем автомобил. Обичайно, подобни МПС са след претърпяно ПТП и от тях се демонтират здравите авточасти и се предлагат онлайн. Те са с качеството на оригиналните, но са амортизирани до някаква степен. Това ги прави значително по-евтини от новите аналози, но не и по-малко съвместими. В никакъв случай не се препоръчва използването на фалшификати;
  • винаги се придържайте към препоръките на производителя на превозното средство – могат да се открият в съответното ръководство за експлоатация и поддръжка. Не експериментирайте с други авточасти, които не влизат в препоръките на компанията производител. Това е особено наложително, когато става дума за безопасността и сигурността по време на път. Не изхвърляйте веднага повредения детайл, а го занесете в магазина и поискайте същия. Така се застраховате, че ще направите идентична покупка и няма да сбъркате при избора.