Home Важно Добавките за масло – препоръчителни или задължителни?

Добавките за масло – препоръчителни или задължителни?

Трябва ли да ползваме добавки за маслло - кога и какви?

Леката кола е едновременно удобство, но и висока отговорност за нейния собственик. Поддръжката ѝ е задължителна, като тя сама по себе включва различни по вид дейности като технически ремонти, обслужване, подобряване на екстериора и салона, смяна на консумативи и допълнителна грижа за нейното добро състояние. Покупката на добавки за масло е също едно от многото неща, които водачът трябва да обмисли, за да е спокоен за пълната изправност на превозното средство. Тяхното предназначение е да удължат живота на двигателя, помагайки и за неговата по-добра работа.

Каква е ролята на добавките за масло?

Повечето автомобилни двигатели, не функционират оптимално заради недостатъчно качествените масла, които наливаме в тях. За да “обогатим” техния състав, е добра идея да закупим специални добавки за моторно масло, които имат отношение към различните процеси. Това ги разделя и на няколко вида:

  • За контрол на химическия разпад – почистващи, против корозия и антиокислителни;
  • За вискозитет и за смазване – модификатори, редуктори, подобряващи течливостта на маслото и всесезонни;
  • За контролиране на замърсяванията – детергентно-диспергиращи и пеногасители (антипенителни).

В мрежата могат да се открият всякакви полезни съвети за това каква добавка за кола можем да купим, така че да видим реални ползи от нейното потребление. Разгледайте предложенията за консумативи на доказаните брандове и извършете подмяната на старите и амортизирани такива.

За кои коли са подходящи?

Добавките за моторна течност при леките коли са подходящи за бензинови и дизелови двигатели. Те забавят износването на отделните компоненти, подобрявайки производителността и намалявайки обичайното горене.

Течността покрива компонентите на мотора с тънък слой, който оптимизира механичното натоварване, също както и предотвратява окислителните процеси. Освен това понижава шумовете и работната температура, като осигурява сигурност дори и при забавяне на регулярната и задължителна смяна на маслото.

Къде да открием качествени консумативи?

Подобен консуматив е подходящ за всички видове автомобили, но преди да го купите трябва да вземете предвид вида на двигателя и особеностите на колата. Използва се при изгасен мотор и е добре да се слага, след като сте сменили моторната течност.

Повечето видове имат голяма съвместимост с различните превозни средства, което ги прави и толкова предпочитана автомобилна добавка. Тя може да се нарече и задължителна, тъй като осигурява многобройни ползи за колата.