Home Важно Гелов акумулатор – предимства и недостатъци

Гелов акумулатор – предимства и недостатъци

Гелов акумулатор

Геловите акумулатори съдържат киселина, която е превърната в гел с добавянето на силициев гел (познат и като силикагел). Те съдържат по-малко киселина от обикновените батерии, което също спада към предимствата на този тип акумулатори. Геловите акумулатори често се използват в инвалидни колички, голф колички и имат сериозно приложение в морето.

Има доста предимства, поради които да изберете да използвате гелов акумулатор. Ето и кои са те:

Нямат нужда от поддръжка

Геловите акумулатори нямат нужда от поддръжка. Тъй като системата на акумулатора е проектирана за премахване на емисиите на газ, обемът на свободния електролит (акумулаторна киселина), който може да бъде освободен, е много малък. Следователно не е необходимо да се проверява нивото на електролита или за загуби на вода поради електролиза.

Геловият акумулатор е със защита от протичане

Геловите акумулатори са херметически затворени и няма да протекат, дори ако резервоарът е спукан или счупен. В тези запечатани оловно-киселинни батерии сепаратор от матирано стъкло поглъща електролита и го държи между оловните плочи. Тъй като киселинният електролит се държи от абсорбиращ материал, батерията няма да протече или да се разлее.

Вижте също: Струва ли си да се купува евтин акумулатор?

Геловият акумулатор работи добре при различни температури

Можете да се наслаждавате на времето, независимо дали сте в планината на ски при -15 градуса по Целзий ли на плажа при +40, без да се притеснявате за гел акумулатора. Тъй като той може да работи при големи температурни разлики, от много ниски до много високи – между -40 градуса до +60 градуса. Гел акумулаторите могат да издържат малко по-дълго време при работа в горещи условия, отколкото другите батерии.

Геловите акумулатори са топлоустойчиви и удароустойчиви

Тези акумулатори не корозират, така че няма да се притеснявате за изтичането на сярна киселина от тях. Пластмасовите кутии на геловите акумулатори са много здраво изработени, затова те могат да издържат на вибрации, горещина и удар.
Геловите акумулатори се зареждат със зарядни устройства с определени характеристики

Гел акумулаторите не изискват поддръжка веднъж, щом системата за зареждане се настрои правилно. Много е важно да се използва правилното зарядно, тъй като геловите клетки се зареждат по специфичен начин. Използването на друго зарядно ще доведе до повреждане на акумулатора, което може да е фатално.

Лесни са за транспортиране

Изпращането на гелов акумулатор е лесно и безопасно. Няма нужда от допълнителни мерки за безопасност, когато пренасяте такава батерия на борда на кораб или когато го изпращате с въздушен транспорт, тъй като няма опасност този вид акумулатори да се разтекат, да се разлеят или да корозират и съдържанието им е напълно запечатано.

И накрая…

Геловите акумулатори почти нямат недостатъци

Това, което може да се отчете като основен недостатък на гел акумулаторите е тяхната висока цена, спрямо по-разпространените оловни батерии.
Този разход обаче е напълно оправдан като се имат предвид всички плюсове на акумулаторите с гел. Инвестирате малко повече в началото, но получавате безопасен и лесен за поддръжка акумулатор, който ще ви служи дълго време.