Home Важно Как да изберем масло за нашия мотор?

Как да изберем масло за нашия мотор?

масло за мотори

Висококачествената и навременна поддръжка на мотоциклет е гаранция за неговата надеждна и продължителна работа. За да функционират правилно компонентите и частите на двигателя, е необходимо да изберете правилното двигателно масло. Каква е разликата обаче между различните масла за мотори, които се предлагат на пазара?

Какви видове масла за мотоциклети има?

Основата на маслото за двигател на мотоциклет е основните суровини. Съставът включва и специални добавки, които образуват специален състав, който влияе върху свойствата на крайния продукт.

Като основен компонент може да се използва минерално масло, синтетика и полусинтетика. Всеки тип има свои собствени характеристики и предимства и е подходящ за определени двигатели.

1. Минерално масло – това е най-обикновеното масло, което се използва най-често при по-стари или по-малко натоварени двигатели. Този тип масло е произведен от рафинирани въглеводороди и е подходящ за по-ниски температури. Съставът може да съдържа добавки и до 20% синтезирани компоненти.

2. Синтетично масло – то се основава на компоненти, получени чрез органичен синтез. Това могат да бъдат различни продукти от синтезирани въглеродни и водородни съединения. Процентът на синтезирани продукти в такива масла надхвърля 60%. Процентът на добавките ще зависи от класа на продукта и пазарната му цена. Предимствата на синтетиката включват:

 • Стабилен вискозитет;
 • Ниска точка на течливост;
 • Устойчивост на окислителни процеси;
 • Устойчивост на масления филм на разрушаване дори когато двигателят работи при трудни условия.

Синтетиката улеснява стартирането на двигателя дори при минусови температури.

3. Полусинтетичното масло се основава на синтетични продукти. Техният процент може да достигне до 50%. Съставът включва и минерални суровини. Полусинтетичното масло показва стабилна производителност както при ниски, така и при високи температури. Осигурява отлична защита на двигателя от прегряване, ръжда и други негативни процеси.

Разлика между 2-тактови и 4-тактови двигатели с вътрешно горене

Двутактовите двигатели най-често се поставят/монтират на мотоциклети за кросови мотоциклети с малък обем от 50 до 300 cc, скутери и малки моторни превозни средства.

В такива двигатели с вътрешно горене се наливат както скъпи синтетични, така и по-евтини видове. Изборът зависи от препоръките на производителя, условията на работа на мотора и годината на производство.

Основната характеристика на двутактовите двигатели е използването на смес от бензин и масло. Следователно смазката трябва да е устойчива и да не образува твърди отлагания и голямото количество дим.

Двутактовите масла са разделени на следните категории:

 1. ТА е моторно превозно средство с работен обем на двигателя до 50 куб.м.
 2. ТВ – мотоциклети до 300 кубика.
 3. TC – скутери, ATV и други моторни превозни средства с обем на двигателя до 300 куб.м.
 4. TD е смазка, предназначена за лодки и лодки. Това масло не се използва за мотоциклети.

Япония е приела отделна класификация на маслата за двутактови двигатели:

 1. FA – за двигатели с вътрешно горене с повишена форсирана мощност.
 2. FB – за мотоциклети, които се използват ежедневно в градски условия.
 3. FS – за скутери, мотопеди и други малолитражни моторни превозни средства.

Ако напълните двутактов двигател с масло за четиритактов двигател, горивната смес няма да изгори напълно и ще се появят силни въглеродни отлагания. Ресурсът на двигателя е достатъчен за максимум 100 км пътуване.

Различните четиритактови мотоциклети са оборудвани с четиритактови двигатели, които се отличават с висока мощност. Тези двигатели са изключително прецизни и е по-добре да не използвате евтини смазочни материали.

Има специални изисквания към маслото за 4-тактови двигатели:

 1. Частите на двигателя трябва да бъдат в защитна среда, която се осигурява от здрав еластичен маслен филм.
 2. Осигуряване на бърз старт на студен двигател.
 3. Устойчивост на промени в работните температурни условия.
 4. Съдържание на висок процент специални добавки.
 5. Устойчиво на окисление, разпенване и изпарение.
 6. Дълъг експлоатационен живот.

Правилният избор на масло за вашия мотор е важен за оптималната работа и дълголетието на двигателя. Изборът между минерално, синтетично и полусинтетично масло зависи от спецификите на вашия мотоциклет и условията, при които го използвате. Спазвайки препоръките за поддръжка и използвайки качествени продукти, ще осигурите безпроблемна работа и ще удължите живота на вашия мотор. Специалистите от VsichkiMasla.bg споделят, че редовната смяна на масло и използването на правилното масло са ключови за поддържането на вашия мотоциклет в най-добро състояние.