Home Любопитно Как да се подготвим за пътуването?

Как да се подготвим за пътуването?

Организацията на пътуване понякога е не по-малко забавна от самото пътешествие с автомобил или друг транспорт. И ако предварително изучите общите правила за подготовка за пътуването, опаковате куфар и завършите работата, дните в очакване на дългоочакваното пътуване ще изтекат още по-бързо.

Направете план за пътуване

Без значение каква ваканция планирате – плажна, туристическа, активна, важно е предварително да проучите информацията за дестинацията. Вижте прогнозата за времето за датите на ваканцията, проверете календара на събитията и фестивалите, прочетете за предложените възможности за свободното време. Изтеглете офлайн карти и маркирайте забележителностите, които искате да посетите.

В този случай подготовката на автомобила за пътуването трябва да включва технически преглед, закупуване на инструменти и резервни части при форсмажорни обстоятелства, регистрация на „зелена карта”. Необходимо е също така да имате достатъчно средства за гориво и парични средства в зависимост от валутата на държавата в която пътувате.

Правилен избор на вещи за пътуването: какво да вземете със себе си на морето?

Ако летите до популярен туристически курорт, не можете да се притеснявате, че ще забравите джапанки, туники или бански – можете да ги закупите на място. В онлайн магазин Евиза, ще намерите всичко необходимо за почивка на море. Основното нещо, което трябва да поставите в чантата:

Документи, както и техните копия.

Пари – въпреки че почти навсякъде можете да плащате с карта, малко пари в местна валута ще ви бъдат полезни, например за бакшиши. Най-добре е да смените парите в банката, директно в курорта.

Лекарства – аналгетици, антипиретици и антихистамини, ентеросорбенти.

Помислете за всяко “малко нещо”

Опитните пътници знаят, че понякога детайлите, които в началото изглеждат незначителни, определят как ще протече празникът. За да избегнете неприятни форсмажорни обстоятелства, подготовката за пътуването трябва да започне от туристическата агенция. Ако планирате активна почивка: преходи в планината, сърф, парасейлинг и други екстремни спортове, помолете мениджъра да ви закупи разширена застраховка. Това важи и за семейства с деца. Това решение ще ви позволи да се чувствате напълно в безопасност и да не се притеснявате за възможни непредвидени разходи.

Продукти за лична хигиена, слънцезащитен крем.

Бъдете готови за пешеходния маршрут, когато планирате екскурзии. Носете си удобни маратонки, спортен тип туника марка Евиза, практичен клин и спрей против комари. Направете списък с нещата, които трябва да вземете предварително, и се придържайте към него, когато опаковате. Не забравяйте да оставите място за подаръци и сувенири.

Друго „малко нещо“, което много туристи забравят – интернет. Повечето хотели предлагат безплатен Wi-Fi само във фоайето и ако сте свикнали винаги да сте онлайн, ще трябва да се свържете с роуминг. Разберете от мобилния си оператор кои са най-добрите оферти. Като алтернатива можете да закупите местна SIM карта и да използвате интернет от местен доставчик.

Изпълнете всички важни задачи

Предупредете колегите си, че отивате на почивка и не винаги ще можете да отговорите на съобщения навреме. На практика всички имейл хостове предлагат да публикуват съобщение, което ще бъде подчертано всеки път, когато някой иска да ви напише писмо. Затворете всички проекти или договорете нови срокове. Почивката с чувство за “дълг” винаги е по-приятна.

И накрая

Не е достатъчно, за да знаете как да се подготвите за пътуването, цялостното впечатление от пътуването зависи до голяма степен от здравословното състояние през първите дни от престоя в новата страна. Не бързайте да разгледате всички забележителности наведнъж. За да направите аклиматизацията по-лесна, при пристигането си опитайте да поспите, прекарайте умерено време на плажа, пийте много вода. Също така, не злоупотребявайте с екзотични храни и алкохол.