Как да спестим от обслужването в сервиз?

456
автосервиз

Обслужването на автомобила е нещо задължително, тъй като е пряко свързано с вашата безопасност на пътя и тази на останалите участници в движението. Всеки иска просто да се качи на колата, да завърти ключа и да подкара автомобила, но поддръжката на колата изисква повече. И няма какво да се лъжем, рано или късно всички стигаме до сервиза, тъй като колите се повреждат.

Навременна профилактика

Посещението в сервиза не е евтино удоволствие, особено ако повредата е по-сериозна. Затова най-добрият съвет, който всеки ще ви даде, е да се прави навременна профилактика. Същото е като при здравето: както човешкият организъм се нуждае от профилактични прегледи, колата също има нужда да бъде „преглеждана” от специалист. Така шансът неизправността да се види навреме и да се отстрани по-бързо и евтино е значително по-голям. С други думи, колкото по-често посещавате сервиза профилактично, толкова по-малко пари ще харчите за ремонти. А малко спестени пари никога не са излишни…

Правилните авточасти

При ремонт най-често се стига до смяна на авточасти. Много е важно обаче да бъде избрана частта, която е подходяща именно за вашата кола. И тук не е нужно непременно да се хвърляте на най-скъпото. Части втора употреба на съвсем разумни цени биха могли да свършат прекрасна работа, стига да са правилните и да са поставени както трябва.

Разбира се, не отивайте в другата крайност да избирате най-евтиното. Тогава рискувате частта да се наложи скоро да бъде сменяна отново и да си създадете излишни главоболия. Всичко трябва да бъде в разумни граници – не непременно най-скъпото, но не и най-евтиното.

Проверени и добри специалисти

Когато се наложи да посетите автосервиз, трябва много внимателно да направите избора къде точно да отидете. Знаем, че сервизи има под път и над път, но това не означава, че всички специалисти, които се занимават с ремонти, са достатъчно добри.

Проучете задълбочено кой сервиз и монтьор биха свършили най-добрата работа именно за вашата кола и едва тогава му се доверете. Ако се убедите, че работи качествено, най-добре му поверете грижите за колата, тъй като обикалянето от сервиз на сервиз не е добра идея и е много вероятно да се отрази зле на джоба ви.

Спекулациите и измамите също са възможни. Има псевдосервизи, които практикуват следния трик – заявяват, че ще сложат висококачествена, оригинална част, която струва скъпо, а всъщност поставят неин евтин, най-често китайски аналог и си прибират разликата в цената. Така че, съветваме ви да бъдете бдителни и да сте нащрек, особено ако усетите, че има нещо съмнително и ви взимат нереално висока сума.

Помощ от приятел

Тук продължаваме темата за вероятността от измами. Ако сте тотален лаик и нищо не разбирате от устройство на автомобили и налагащите се ремонти, по-добре поискайте помощ от приятел преди посещението в сервиз. Той ще може да ви насочи правилно, да обясни по-ясно какъв е проблемът и съответно да получите по-адекватна помощ на реална цена. Затова не се колебайте да търсите помощ от близки хора, когато става дума за поддръжката на автомобила ви.

Нещо свети, скърца, чуват се странни шумове…

Вече говорихме за профилактика и нуждата от нея. И ако тя все пак е препоръчителна, когато усетите проблем, е абсолютно задължително да не отлагате посещението в сервиза. Защото тук говорим вече не само за пестене на пари, а и за пряка опасност от инцидент на пътя.

Така че – ако светне сигнална лампа, нещо започне да скърца, чувате странни и нетипични шумове или въобще усещате, че се случва нещо необичайно с колата, изобщо не отлагайте и не чакайте по-подходящ момент. Така рискувате или да пострадате, или колата да ви остави насред път – ситуация, която никой не би желал да му се случи, нали?

А и стигаме отново до пестенето и до направеното заключение, че колкото по-рано се отстрани една повреда, толкова по-добре и от финансова гледна точка.

Акции и промоции

Когато говорим за закупуването на авточасти, важи същото като при пазаруването на каквото и да е друго – ако следите промоциите, ще спестите пари. Едно и също нещо може да струва двойно по-малко, ако е на промоция, всички знаем това. Така че не е излишно да поглеждате промоциите, които се правят в онлайн магазините и да се снабдявате с части, които знаете, че ще ви трябват.

Ако мислите в перспектива, би било далеч по-добре, отколкото ако се наложи да купувате в последния момент. Тогава няма да имате време да избирате най-изгодното. Затова – следете промоциите, това ще се отрази добре на джоба ви.

Накрая ще обобщим, че поддръжката и обслужването на автомобила е нещо изключително важно и не бива да се неглижира и да се оставя за по-късно. Ако се грижите за колата си, тя ще ви се отплати с безопасност и сигурност на пътя, както и с приятно прекарани часове зад волана. А ако се доверите на съветите ни, ще ви излиза и по-евтино.