Как и къде да се възползваме от отстъпка в цената на горивата?

403
кои бензиностанции предлагат отстъпки за горивата

Нарастващите цени на горивата предизвикват все по-голямо недоволство сред народа. Това доведе до решение на Народното събрание всеки шофьор да ползва отстъпка от 25 стотинки на литър при зареждане, която трябва да бъде приспадната от цялата сума при плащане на касата.

Беше необходимо техническо време законът да влезе в сила повсеместно, както и бензиностанциите трябваше да обучат персонала си по новите правила, което отне известно време. За да съкрати този период на изчакване и да даде възможност на потребителите по-бързо да се възползват от компенсацията на горивото, НАП разреши на бензиностанциите да не актуализират софтуерите си според новите цени.

И все пак се оказа, че държавата не може да задължи собствениците на бензиностанции да приложат този нов закон, което означава, че няма да можете да се възползвате от тази отстъпка навсякъде, където отидете да заредите.

Затова вероятно най-важният за шофьорите въпрос е кои са бензиностанциите, предлагащи 25 ст/литър намаление от цената на повишеното гориво.

Това са следните 15 бензиностанции: Shell България, Petrol, OMV България, Газпром, Лукойл България, Еко България, Газтрейд, Булмаркет ДМ, Джи Ти Ей Петролиум, Бент Ойл, Литекс, Приста Ойл Холдинг, Ромпетрол България, Петролна компания Зара–Е, Синергон Холдинг.

Нека разгледаме и някои от популярните бензиностанции, където можете да ползвате друга (макар и по-малка) отстъпка в цената на горивата, както и магазините, които предлагат специални карти за отстъпка в горивото на клиентите си.

  • Petrol предлага на лоялните си клиенти от Клуб Грифон до 8 ст/л отстъпка, а в почивните дни – до 10 ст/л, докато супермаркети Т Market предоставят на потребителите специални ваучери за отстъпка до 15 ст/л в бензиностанции Petrol, като периодът на тази кампания е най-продължителен – от 15 юни 2022 г до 30 септември 2022 г. Повече информация за тази акция можете да намерите в тази т маркет нова брошура.
  • Shell дава право на членовете на ClubSmart да зареждат гориво с отстъпка от 15 ст/л, която важи до 31 юли 2022 г.
  • OMV България предлага активна карта Save&Drive с до 15 ст/л отстъпка, валидна до 31 юли 2022 г. Бензиностанции OMV приемат и прилагат отстъпка до 15 ст/л до края на месец юли също, ако сте притежател на картата Lidl plus.
  • Лукойл предлага отстъпка до  5 ст/л + допълнителни бонус точки и специални предложения.
  • Дизелор предлагаше карти за 40 обекта в страната с активна отстъпка от 5 ст/л за бензин и дизел и 2 ст/л за пропан-бутан. За съжаление обаче компанията обявява временно преустановяването в издаването на карти за отстъпки, считано от 9 юли 2022 г заради голямото покачване в цените на горивата.

Междувременно новият закон за 25 ст/л отстъпка в цената на горивата влезе в сила на 9 юли 2022 г., което от своя страна предизвика дълги опашки от чакащи на бензиностанциите. Тъй като тази отстъпка няма да бъде прилагана навсякъде, е препоръчително преди да заредите, да се осведомите дали съответната бензиностанция прилага тази отстъпка и дали тя важи за горивото, което ще заредите.

За да ползват компенсацията, физическите лица – собственици на автомобили от категория М1, на мотоциклети или мотопеди, е необходимо да представят малкия талон на превозното средство, както и горивото, което ще заредят, да е най-евтиното.

От компенсацията могат да се възползват зареждащите следните видове горива: бензин А95, дизелово гориво, пропан-бутан и метан.