Home Важно Как работят запалителните свещи?

Как работят запалителните свещи?

Бензиновите двигатели работят на запалителни свещи, до които се подава ток с високо напрежение от запалителната система. Те образуват искри с помощта на този ток и запалват горивната смес. Свещите се монтират в гнездата за свещи на цилиндровите глави.

Конструкцията на свещите е следната:

– Метален корпус с резба– предпазва свещта и позволява монтирането ѝ. Проектиран е да издържа на силата на затягане при монтаж.

– порцеланов изолатор – много твърд диелектричен материал. В него е поставен централният електрод.

– централен електрод – неговата функция е да понижава напрежението на искрите и да подсигурява надеждността им. Той може да е направен от мед, никел, хром или благородни метали като платина.

– страничен електрод – прави се от стомана с високо съдържание на никел и е заварен за металния корпус. Той е насочен към централния електрод и създава луфта, през който трябва да мине искрата.

– уплътнения – запалителните свещи служат като уплътнения горивните камери и предотвратяват течове.

Кога е време да се сменят запалителните свещи

Срокът на служба на запалителните свещи зависи от вида на свещите. Свещите с меден централен електрод издържат от 10 до 20 000 км, а тези с платинен могат да издържат до 90 000 км или повече.

За да проверите състоянието на свещите можете да ги преглеждате визуално за наличие на нагар по тях. Също така, следете за следните признаци на неизправности на свещите:

-Нестабилна работа на двигателя

– Вибриране на празен ход

– Влошена динамика на ускорение

– Увеличен разход на гориво

Тези симптоми могат да са във връзка с други неизправности в запалителната система или двигателя. Обърнете се към специалисти за диагностика на автомобила.

Видео инструкция от autodoc.bg

Как да смените запалителните свещи на колата си самостоятелно

Можете да извършите тази работа сами, за да спестите от услугите на автосервизи. За целта ще са ви нужни следните инструменти: ключ за свещи с подходящ размер, динамометричен ключ, отвертки и битове.

– Проверете в техническата документация къде са разположени запалителните свещи.

– Премахнете капака на двигателя и всички компоненти, които възпрепятстват достъпа до тях.

– В зависимост от конструкцията на автомобила, откачете конекторите на запалителните бобини или високоволтовите кабели на свещите и ги премахнете.

– Развийте запалителните свещи с ключ за свещи. Точният вид на ключа е посочен в техническата документация на автомобила. Извадете свещите.

– Не позволявайте да попадат замърсявания в гнездата на свещите.

– Монтирайте новите с динамометричен ключ и препоръчаната сила на затягане от производителя.

– Свържете конекторите на запалителните бобини или кабелите на свещите.

– Монтирайте всичките демонтирани елементи в обратен ред и запалете двигателя за няколко минути.