През последните години, електрическите скутери станаха доста популярни и активно започнаха да се ползват в градските условия. Какво е специфично за тях и отделните им модели? Как да ги зареждате и колко време може да издържа акумулатора с едно презареждане?

За кого са подходящи

Това са двуколесни ел. превозни средства, предназначени за бързото придвижване на кратки разстояния. Те още са наричани тротинетки и са с вградени батерии, позволяващи зареждане при изтощение на заряда. В голяма част от случаите, предлаганите добри модели са китайски, но пък са с отлично качество и евтини цени.

Електрически скутери

Освен за изминаване на различни разстояния, електрическите скутери често са използвани и за забавление от децата и тийнейджърите. Въпреки това, те намират приложение и сред по-възрастните хора, използващи ги например за пътуване до работата или при бизнес срещи. Подобно превозно средство Ви спестява блъскането по тролеите и чакането в задръстванията и същевременно не са необходими никакви усилия за да стигнете до желаното местоназначение.

Какви модели има

Поради голямата популярност на двуколесните електрически скутери, отделните им разновидности в последно време доста се увеличиха. Най-използваните и предпочитани обаче си остават:

  • Двуколесните – те са с малки по диаметър гуми, намиращи се една зад друга и са най-често срещаните видове;
  • Триколесните – по-миниатюрните варианти са детските, докато има и за възрастни. При последните, отпред има управляваща гума, а отзад – те са две статични;
  • Едноколесните – най-рядко срещащите се електрически скутери, които са с една голяма гума. Въпреки това, те са лесни за управление и имат седалка, позволяваща седенето в движение.

Как се зареждат / колко време издържа батерията

Зареждането на новите електрическия скутери трябва винаги да става с оригиналното зарядно от комплекта. За да се запази максимално дълго капацитета на батериите, трябва да се съхраняват на околна температура над 0 градуса, да се изключват веднага след като зареждането приключи и да не се включват на зареждане в топло състояние, след каране.

Това, колко време ще издържи батерията на електрическия скутер с едно презареждане зависи от много фактори: тежестта на водача, състоянието на терена, скоростта, с която се движите и т.н. Производителите дават прогнозно време за движение при еднократно презареждане, но то е изчислено на база определени усреднени условия. Ако не са спазени при експлоатацията, споменатата автономност в характеристиките може значително да варира.