Какво са PCD, CB и офсет на джантите и как да ги измерите?

1037
джанти

Искате да закупите нов комплект джанти за вашия автомобил, или си търсите втулки за джанти?

Вероятно вече знаете, че трябва да обърнете голямо внимание на определени детайли, които ще гарантират, че избраните от вас джанти са съвместими с вашия модел автомобил. Ако не искате да усложнявате идентифицирането на цялата тази информация, можете да изберете да закупите джанти от сигурен магазин за автоаксесоари, където ще получите всички необходими съвети за правилното решение.

Сред най-важните характеристики на джантите са PCD, CB и ET (офсет). Разберете какво представлява всеки от тях, като преди това проверете дали вашият модел автомобил ползва гайки или болтове за джанти, защото и това има значение.

Какво е PCD?

PCD е диаметърът на въображаемия кръг, получен чрез съединяване на средата на всички отвори за болтовете на джантата. На български е познат и с името „диаметър на кръговата стъпка“. Този индикатор се означава с две числа, например 5×120 или 4х100.

Ориентирането е много лесно всъщност. Индикаторът PCD ни казва, че джантата има 5 болта (гайки), а диаметърът на въображаемия кръг, направен от централните точки на 5-те болта, е 120 в първия пример по-горе, а във втория – 4 болта и разстояние 100. PCD се измерва в милиметри.

Този индикатор е особено полезен при избора на правилната джанта, без значение дали е желязна или алуминиева. Производителите на превозни средства срещат трудности при предоставянето на размер на изместване на джантата, тъй като купувачите често променят размера на джантата. Освен това, когато е необходимо да се смени износена ос, главина или дисков ротор, е необходимо да се знае PCD индикатора.

Какво е CB?

Това е друг важен показател, когато става въпрос за автомобилни колела. CB (Central Bore) или “централен отвор” на колелото, е диаметърът на централния отвор зад колелото, в който е фиксиран щифтът (издатината, излизаща от главината). CB всъщност е първата точка на връзка между колелото и колата. При повечето автомобили теглото се предава към централния отвор на колелото чрез щифта. Болтовете на колелото трябва да фиксират колелото над щифта. Поради това е жизненоважно CB да съответства на размера на върха на главината на превозното средство.

Важно е да изберете само оригинални части, за да съвпадат точно. OEM частите са много близо до горната част, но колелата за вторични пазари имат малко по-висок CB за съвместимост при монтаж. В този случай се използват различни втулки за джанти, за да се осигури по-плътно прилягане.

Когато става въпрос за дистанционери за джантата, важно е да вземете предвид горната точка. Ако връзката не е плътна, теглото на превозното средство няма да се прехвърли коректно върху колелото, поради което цялостната безопасност на машината е засегната. В такива случаи ще се използват центрирани дистанционери за колела.

Какво е офсет?

Отместването, известно още като “ET” или офсет, е разстоянието от предната част на монтирането на колелото до въображаемата централна линия на колелото. Или, с други думи, разстоянието между средната линия на колелото и равнината на неговата монтажна повърхност върху главината. Подобно на PCD и CB, той се измерва в милиметри и може да бъде отрицателен, положителен или нула.

Всяка джанта има офсетов номер, който обикновено е отпечатан върху повърхността ѝ. Отместването се измерва с въображаемата централна линия на колелото със стойност 0. Положителното изместване води до монтиране на колелото навътре към пружината на амортисьора, докато отрицателното изместване показва, че колелото излиза по-далеч от пружината на амортисьора. Нулево изместване означава, че монтажната повърхност на колелото е в съответствие с въображаемата централна линия на колелото.

Отместването може да се регулира с помощта на дистанционери. Дистанционните елементи могат да се използват само за добавяне на отрицателно изместване, т.е. колелата могат да се преместват навън.

Спазването на офсета в рамките на предписанията е важно изискване за безопасността на автомобила, тъй като много по-голяма междина, отколкото при стандартните колела, ще доведе до поставяне на колелата много по-близо до главината, рискувайки контакт с компонентите на спирачката и окачването. От друга страна, много по-малка междина от стандартните колела може да доведе до контакт на гумите с пружините на колелата, като по този начин се увеличи кръгът на въртене на автомобила.