Какво трябва да знаете, преди да поставите фолио на колата си?

146
фолио за кола

Ако планирате тази козметична стъпка трябва да сте информирани за конкретни особености преди да предприемете действия по изпълнението. Фолиото може да се постави както от вътрешната част на стъклата, така и от външната, или по самото превозно средство. Представлява тънък покриващ слой, който е самозалепващ се, но все пак поставянето му изисква изключителна прецизност, за да издържи максимално трайно.

Преди да инвестирате в подобно нещо, било то с цел предпазване или по-добра визия, има важни особености, които трябва да се вземат под внимание. В онлайн и физическите магазини може да откриете широка гама от предпазни фолиа за кола за всякакви цели и нужди, коментират от Sellzone.

Какво представляват фолиата за кола?

Представляват самозалепващи се защитни слоеве, различни по цвят, материали на изработка, функция, прозрачност и други параметри. Използват се за покриване на екстериорни или интериорни части на автомобила, с цел повишаване добрата визия, предпазване от драскотини и удължаване живота на повърхността на колата. Ето и някои от причините, поради които автомобилни ентусиасти поставят фолио на колите си:

 1. Персонализиране – може да се използва да промените вида на превозното средство, добавяйки различни дизайни в определена тематика по избор. Често то се използва за покривен слой на целия автомобил и може да бъде дори по-евтин вариант от боядисване в някои ситуации.
 2. Защита – със своите защитни слоеве спрямо вида си, то предпазва освен от надраскване и от незадоволителни метеорологични условия, като дъжд, прах, градушки, слънчеви лъчи. Облепянето с него дава редица предимства на автомобила, защото регулира температурата и позволява поддържането ѝ в самия автомобил, предпазвайки го от топлината през лятото. Играе изолираща функция през зимата.
 3. Реклама – виждат се все по-чести примери, особено при по-нови коли, този елемент да се поставя с рекламни цели. Може да послужи като качествен и евтин маркетингов инструмент, рекламирайки дадена кампания, фирма или извършвана дейност. При подобна употреба, освен с цена, то може да впечатли и с високи нива на устойчивост без значение от основното предназначение. Съответно, според целите на собственика, то може да послужи както като козметично подобрение за личен автомобил, така и с рекламна цел при фирмен.
 4. Поверителност – добавянето на фолио към предните и задните стъкла на колата води до поверителност на пътниците поради затъмнението, което причинява. Освен това редуцира проникващите лъчи от слънцето, което позволява поддържане на желана температура по-лесно. Спрямо процента на прозрачност светлината проникваща в автомобила бива ограничавана, а пътниците могат да разчитат на уединен престой и да са като “невидими” за хора извън колата тъй като често фолиата биват огледални и отразяват светлината, правейки невъзможно човека в колата да бъде видян.

Защитни механизми на автофолиото

Главната цел на поставяне му по колата е добавянето на допълнителни защитни слоеве към повърхността. Може да предпази автомобилния интериор и екстериор от различни елементи и атмосферни условия. Ето и някои от тези предпазващи механизми:

 • атмосферни влияния – предпазва от слънчеви лъчи, вода, студ, топлина и водни щети, причинени от дъжд или сняг;
 • защита от надраскване – облепянето с фолио може да послужи като бариера срещу драскотини или други физически щети, причинени от прах, камъчета или други предмети. Това е сигурен начин да се запази повърхността както на автомобила така и на стъклата;
 • предпазване на цвета на автомобила – поставяйки фолио върху различни бои и лакове може да задържи цвета непроменен за по-дълго време и да предотврати избеляване/потъмняване, причинени от атмосферните влияния, амортизацията и други фактори от околната среда.
 • защита от химикали – колата може да бъде предпазена от различни вредни химикали и други елементи като препарати за почистване със съмнителен състав, течове на гориво и други.

Устойчивост и поддръжка

Фолиото за кола е издръжливо и дълготрайно решение за предпазване на повърхността. Може да издържи до 5 или повече години, в зависимост от материала на изработка и степента на излагане към различните фактори на околната среда. Това означава, че интериорното би било по-дълготрайно от екстериорното, тъй като не е изложено на външни метеорологични фактори до същата степен. Въпреки че фолиата могат да са различни видове (карбонови, гланцирани и други) спрямо целта им, поддръжката им остава същата. Това са и някои съвети за правилна такава, с цел максимално увеличаване потенциалния живот на новопоставената защита:

 1. Използвайте течен сапун и вода или безвредни химични препарати с цел измиване и поддържане добрата хигиена на фолиото.
 2. Избягвайте употребата на тежки и вредни химични препарати, които могат да го повредят или да предизвикат корозия по колата на място, което е вече облепено и предпазено.
 3. Не използвайте водоструйки с високо налягане с цел измиване, защото може да предизвика разлепяне, особено ако измиването се прави от прекалено близко разстояние. Производителите правят своите продукти все по-издръжливи на подобни условия, което повишава качеството и живота им.
 4. Добър вариант за измиване или подсушаване е използването на парче от дреха или парцал с подсушаваща материя или гъба.
 5. Избягвайте излагането на автомобил под пряка слънчева светлина за дълги периоди от време, защото това е потенциална причина фолиото да се свие или разлепи. Добър вариант е и паркирането на спокойни места без много движение, където няма прах и малки камъчета по земята, които също биха били потенциална причина за повреди.
 6. Проверявайте ежедневно за дефекти, драскотини или различни повреди с цел повишаване максимално на живота му, за да предотвратите последващи неприятни последици.

Прилагането на автофолио към колата може да подобри визията, да осигури защита срещу различни елементи/условия и да поддържа дълъг живот на автомобилната повърхност. Въпреки това, е от изключително значение да бъдат премислени целта, защитните свойства, устойчивостта и правилната поддръжка преди инвестиране в такъв тип подобрение.