Може ли да ползваме всесезонни гуми през цялата година

317

Покупката на качествени автомобилни гуми е инвестиция в безопасността ни по време на път. Те трябва да са избрани в коректните за превозното средство размери (в цола), както и да отговарят на условията, в които ще шофираме. Надеждни марки като GOODYEAR, Диана, Continental и Michelin са също силно препоръчителни, ако търсим максимума от един такъв компонент за колата. Те могат да са бъдат зимни, летни и всесезонни.

Всесезонни гуми

Каква е маркировката за всесезонни гуми

Много е важно за всеки водач да умее да разпознава символите, изобразени върху автоколелата. Това ще му помогне да открие подходящия вид според нуждите му – за джип, за лека кола, евтини, по-скъпи, за един сезон или всесезонни. Последните са модел гуми, които все по-често се предпочитат от страна на шофьорите, търсещи висока практичност и бюджетни решения за своя автомобил. Могат да бъдат обозначени по няколко начина: “All season”, “Tous Terrain”, “4S” и др. Ако забележите някое от тези наименования, то значи става дума за такива видове, които могат да се използват през цялата година.

В какви условия могат безопасно да се използват целогодишно

Не бързайте да купувате всесезонни гуми, преди да сте се запознали подробно с техните технически възможности и препоръки за използването им. Много е важно да сте наясно с факта, че те са добро решение за райони с мек климат, където зимата не е сурова, а снеговалежите не са обилни. Ако обаче живеете в област, където студените месеци от годината са придружени от лоши климатични условия, по-добре заложете на специални за зимата модели.

Какви са предимствата и недостатъците на всесезонните гуми

Всесезонните гуми си имат своите безспорни предимства, но и някои недостатъци, с които е добре да сте запознати, за да не се окаже покупката им погрешна инвестиция. Ето какво е добре да знаете предварително за тях:

  • законово разрешени са – използването им е напълно позволено, като най-хубавото в случая е, че няма да ви се налага да подменяте летните със зимни колела, когато наближи датата 15 ноември. Това е един от най-големите плюсове на този вид продукти;
  • от потребителска гледна точка са изгодно решение – автоколелата за 4-те сезона от годината ще ни спестят разходите, свързани с покупката на различни по вид гуми. С тях няма непрекъснато да следите за температурните промени навън, защото ще знаете, че имате универсално решение на разположение, на което да заложите и за дълъг период от време. Всесезонните варианти са удачен избор и за търсещите бюджетна рамка;
  • отличават се с по-висока твърдост – тази информация автоматично ни навява на мисълта, че сцеплението на протектора с лед няма да е на особено високо ниво. Това се определя като недостатък на колелата за 4 сезона, които е добре да използвате само на места с благоприятен климат;
  • подходящи са за хора с ограничени покупателни способности – водачите с ниски доходи и недостатъчни финанси отново трябва да поддържат колата си в изправност, но с минимални средства. Автогумите за всеки сезон са оптимален вариант, който все повече потребители предпочитат;
  • представянето им през зимата е по-добро от летните колела и от летните през студените месеци – но това не означава, че заменят на 100% специализираните решения, които са създадени за точно определено време от годината. И все пак всесезонните гуми са сравнително благонадеждно решение, което обаче е задължително да обмислите от всеки ъгъл.

Факт е, че автомобилните елементи като автогумите 4 сезона са придобивка, която се свързва с многобройни дивиденти и все по-малко недостатъци. Запомнете, че преди всичко е важна вашата сигурност и стабилност на пътя – купувайте компоненти за автомобила си с високо качество и на доказани марки в областта.