Продажбите на електромобили в Китай

779

Интересни данни за продажбите на автомобили в Китай за първото тримесечие на 2019 спрямо същия период на 2018 г. бяха публикувани наскоро. Това, което експертите наблюдават като тенденция на автомобилния пазар е – общата бройка продажби на автомобили спада, като продажбите на автомобили с двигател с вътрешно горене (ДВГ) намаляват значително, но за сметка на това продажбите на електрически автомобили нарастват.

Както съобщава Cleantechnica по отношение на китайските източници, през първото тримесечие на тази година продажбите на електрически превозни средства в Китай са нараснали със 118% в сравнение с първото тримесечие на 2018 г. В същото време продажбите на автомобили с ДВГ са намалели с 13%.

продажби на електрически коли в Китай 2019г.

Тези данни включват само пътнически леки автомобили и не включват електрически автобуси и камиони.

Информация за продажбите на електрически превозни средства на някои китайски производители е невероятна. Например, както пише China Daily, продажбите на електрически превозни средства („чистите“, т.е. само с електрически мотор) на BYD в Китай през първото тримесечие на тази година са се увеличили с 755,8% (!!) в сравнение с първото тримесечие на 2018 година.

Както беше отбелязано по-рано, възможно е през 2018 г. да се премине историческият връх на продажбите на автомобили с ДВГ и не само в Китай, но и в други големи автомобилни пазари в света.

Едва ли е възможно да се направят исторически изводи от днешните междинни статистически данни, но може да се отбележи, че тенденциите на бърз растеж на електрическия транспорт стават все по-забележими.