Какво трябва да знаем за шофирането при силен дъжд

387
Съвети за шофиране в дъждовно време

На всеки може да му се случи – тръгва човек на път и уж времето е прекрасно, докато изведнъж не надвиснат черни облаци и докато се чуди какво се случва, залива го истински порой. Естествено, когато ви предстои дълъг път, задължително се запознайте с актуалната пътна обстановка, но не винаги всичко може да се предвиди, така че понякога се налага някак да се справим със ситуацията.

Какво трябва да правим в този случай – нека видим какво съветват експертите.

Съвети за шофиране в дъждовно време

Първото нещо, което вероятно всички знаят е, че когато завали, трябва веднага да пуснем чистачките. Понякога обаче дъждът е толкова силен, че тяхната ефективност силно намалява, вероятността положението да стане много опасно – точно обратно, моментално се увеличава.

как да шофираме при дъждВ този случай е по-добре да помислите къде да отбиете и да изчакате малко, докато дъждът намалее. Често пъти обаче това се оказва невъзможно, защото няма подходящо място за спиране.

Спирането на самия път е много опасно и не бива да прибягвате до него, защото съществува сериозен риск да бъдете ударени от преминаващите автомобили.

Какво да правим тогава? 

Най-правилното решение е да намалите скоростта и да карате изключително внимателно, докато достигнете подходящо за спиране място, категорични са експертите.

Най-добре е да се позиционирате зад някой голям камион или друго подобно превозно средство. Техните водачи имат изглед от по-голяма височина и могат да се ориентират по-добре при една такава екстремна ситуация. Затова, карайте бавничко след камиона или автобуса и се оглеждайте за подходящо за спиране място.

Имайте предвид, че автомобилите в насрещното платно вероятно ще заливат предното стъкло, докато преминават край вас. Още щом забележите, че наближава такъв автомобил, огледайте добре пътя пред вас, за да сте информирани за участъка предварително и временно затруднената видимост да не повлияе на преценката ви.

Когато избирате къде да спрете, имайте предвид, че много скоро там може да стане още по-разкаляно и излизането от мястото да стане проблем, дори понякога напълно невъзможно без допълнителна помощ – тоест, някой да ви издърпа. Затова, ако имате избор, е добре да спрете на място с чакъл или друга твърда настилка.управление на колата когато вали

Задължително е включването на къси светлини. Ако шофирате нощем, бъдете внимателни със задните фарове, тъй като те могат да заслепят шофьорите, преминаващи по пътя и да предизвикат инциденти.