Синтетично моторно масло: Какво трябва да знаете?

1706
Синтетично моторно масло

Моторното масло е една от най-важните течности във вашия автомобил. Целта на моторните масла от MotornoMaslo.bg е да намалят триенето и да поддържат двигателя на автомобила чист и без корозия. Друга критична функция на моторното масло е да буферира топлината, която се излъчва от движещи се части в двигателя. Повечето моторни масла се произвеждат от сурова петролна основа, която се преработва в моторното масло.

Каква е негативната страна на моторното масло?

Предимства на Синтетичното маслоС течение на времето маслата на петролна основа се разграждат и разрушават, заради топлината и налягането, излъчвани от двигателя. Когато това се случи, химическият състав на маслото се променя и то се замърсява.

След хиляди километри маслата на петролна основа не могат да защитят двигателя и трябва да бъдат сменени.

Какво тогава е синтетичното моторно масло?

Синтетичните моторни масла имат по-висока толерантност към топлина и стареене. Характеристиките на тези синтетични смазочни материали могат да бъдат проектирани по поръчка, така че да надвишават границите на производителност на моторни масла на основата на петрол и използването им може да увеличи живота на двигателя.

Какви са предимствата на синтетичното масло?

Синтетичното масло е разработено за използване при високи температури в двигателите на реактивни самолети преди десетилетия. Инженерите осъзнават, че маслата на петролна основа се разпадат и губят своите смазочни способности, когато са изложени на по-висока топлина. С течение на времето маслата на петролна основа започват да се окисляват и да създават утайка, оставяйки вредни остатъци вътре в двигателя.

Създадено в лаборатория, синтетичното масло не съдържа естествените химикали, които се разграждат при високи температури. Освен това се произвежда без много от химичните състави, които допринасят за окисляването на маслото и натрупването на утайки. Синтетичното масло може да толерира температури, които биха изгорили масла на основата на петрол.

Синтетичното масло се представя отлично в гореща среда, но също така предлага и много предимства при силен студ. Моторното масло на основата на петрол се сгъстява при студени температури, което изисква стартера и батерията да започнат да работят много по-трудно, за да стартират студения двигател. Синтетичното масло не се влияе от ниските температури и тече много по-лесно при стартиране на двигателя. Като допълнително предимство, студената температура позволява бързото му изпомпване в целия двигател, предлагайки подобрена защита при стартиране срещу триене.

Какви са недостатъците на синтетичното масло?

Просто казано, най-големият недостатък на синтетичното масло е цената. С производствен процес, който е много по-комплексен, синтетичното моторно масло струва близо четири пъти цената на моторното масло на петролна основа. Това означава смяна на масло, което обикновено струва 20 лв., с такова, което струва около 80 лв.. Тъй като синтетиката е по-издръжлива, смяната на маслото не е необходима толкова често и този факт частично отменя недостатъка на цената на синтетиката, тоест синтетичното масло е изгодно в дългосрочен план.

Какво е синтетична смес?

Редовното моторно масло на основата на нефт и синтетичното моторно масло са напълно съвместими и могат лесно да се смесват. Някои производители комбинират двата вида масло и пакетират сместа като синтетична смес. Синтетичните смеси предлагат много от предимствата на напълно синтетичното масло, но на по-ниска цена. Не забравяйте да се консултирате с ръководството на собственика си или с производителя на автомобила, преди да помислите за преминаване към синтетично смесено масло.

Нужно ли му е на моето превозно средство синтетично масло?

Няма съмнение, че синтетичното масло предлага превъзходна защита на двигателя при екстремни работни условия. Въпреки това много собственици не могат да експлоатират своите превозни средства при условия, които налагат допълнителна защита на двигателя от синтетично моторно масло, примерно зимните температури. За повечето собственици, моторните масла на петролна основа са наред. Сменете маслото в препоръчания от производителя интервал (намира се в ръководството на колата ви) и вашето превозно средство ще ви възнагради с дълъг експлоатационен живот.

Ако вашето превозно средство е с турбокомпресор, използва се за теглене на тежки товари, задвижва се по пистата или работи при екстремни температури, синтетичното масло може да бъде от полза и да удължи живота на двигателя. Всяко едно от тези тежки условия на работа изисква повече от вашия двигател и от моторното масло, изисква синтетично масло от MotornoMaslo.bg, което може да осигури необходимата защита.

Друга причина да обмислите смяната на вашето масло със синтетично моторно масло са продължителните периоди между смяната на маслото. Маслата на основата на петрол обикновено изискват подмяна на всеки 3 500 до 7500 мили, в зависимост от използването на услугата. Синтетичните масла могат лесно да предложат двойно по-дълъг експлоатационен живот, тъй като химическият им състав не се разгражда с времето. Проверете ръководството на собствения си автомобил или попитайте вашия сервизен съветник дали синтетичното моторно масло може да е подходящо за вашия автомобил и стил на шофиране.