В колко държави се шофира от лявата страна на пътя

572
в кои държави волана е обратно

Един от най-основните елементи на трафика е страната на пътя, която трябва да заемем, когато шофираме. Повечето хора приемат това правило за даденост. За нас е напълно нормално движението да се случва от дясната страна, но трябва да знаем, че в някои държави това е наобратно. В Европа, Англия е единствената страна с обърнато движение, но далеч не е единствена в световен мащаб. Съответно разположението на волана и кормилната уредба също е от другата страна на автомобила.

В колко държави карат от лявата страна на пътя?

Повечето държави в света – общо 165, карат автомобилите си от дясната страна на улицата, докато останалите 75 шофират отляво. Много от тези 75 държави в момента са част от Великобритания или са били тяхна колония. В това число са Австралия, Ирландия, Ямайка и Нова Зеландия. Япония и Хонг Конг също карат от лявата страна на пътя. Канада, една от най-големите държави в света, която в миналото е карала отляво, но прехвърля шофирането от дясно, за да съвпадне с шофирането на Съединените щати с идеята да направи преминаването на границата много по-лесно и опростено. Много страни по света са направили подобни промени заради съседни държави.

Защо тези страни се различават?

Има много причини, довели до придвижване от лявата страна на улицата, а не от дясната. Във феодална Англия, когато хората са се придвижвали с коне, десничарите обикновено са се качвали на коня от лявата му страна. Повечето хора са десничари, така че това и тогава е било норма. Освен това, по време на сражение конниците са искали дясната им ръка да бъде активната и с нея да се бият с противника, а това налага да се движат в ляво спрямо него.

След Френската революция и щурмуването на Бастилията, аристократите във Франция се присъединяват към останалите граждани и в крайна сметка Франция и по-голямата част от Европа започнали да карат отдясно. Тъй като Англия била отделена от останалата част на Европа, страната успява да устои на тази промяна и все още шофьорите продължават да карат отляво.

По-късно през 1752 г. руският владетел официално променя закона, за да направи движението на страната отдясно. Около 100 години по-късно Русия успява да накара Финландия да премине към десностранен трафик. По същия начин Великобритания задължава шофирането отляво по закон и много от колониите, които са част от нейната империя да последват нейния пример. Единственото изключение е Египет.

Въпреки че Япония никога не е била част от Британската империя, британците оказват значително политическо и икономическо влияние, включително подкрепа в изграждането на урбанизирана инфраструктура. През 1924 г. Япония самостоятелно със закон налага движение от лявата страна на пътя, вероятно продиктуван от британските стандарти.

През 20-ти век много държави преминават от лявата страна на движение към дясната. Швеция, например, успява да направи промяната през 1967 г. и в деня на самата промяна целият частен транспорт е спрян за пет часа, за да се пренаредят всички пътни знаци. Отнема цял месец, за да се направи пълната смяна. Швеция намаля ограничението на скоростта, за да помогне на шофьорите да се адаптират с възможно най-малко последствия.

Колкото и да е странно, независимата държава Самоа преминава на дясно шофиране през 2009 г., тъй като колите с лява дирекция, произведени в Япония, Австралия и Нова Зеландия са по-евтини за внос.

Великобритания е обмисляла възможността да смени страната на движение в миналото, но многократно е определя, че цената на промяната ще бъде непосилна. Те също така са загрижени за възможността от злополуки и последствия, тъй като цяла държава от шофьори трябва да се научи да шофира от другата страна на улицата, което би изисквало пълна промяна на много навици за шофиране.

Какво коства една смяна на посоката на движение?

Промяната на посоката на движение е обвързана с множество промени по изградената пътна инфраструктура. Трябва да се промени мястото и посоката на всички пътни знаци. Светофарите също трябва да бъдат изцяло пренастроени и преконфигурирани. Единствено пътната маркировка не се налага да бъде изцяло сменена. Само маркировъчната лента, която разделя пътните платна може да бъде оставена. Проблемът обаче е, че премахването на останалата стара маркировка наранява трайно настилката и тя трябва да бъде ремонтирана.

Много сгради с частни външни и вътрешни паркинги трябва изцяло да преустроят движението и пренаредят част от паркоместата си. В това число всички молове, търговски центрове и жилищни сгради, обособени с подземни паркинги, Бензиностанциите също ще трябва да променят организацията на потока на движение и устройството на зареждащите механизми.

Някои хора дори вярват, че шофирането отляво е по-безопасно, защото дясната ви ръка остава на волана, докато лявата ви превключва и може да сменя радиото. Вашето доминиращо око, дясното око, също е по-близо до наблюдение на трафика за по-добра видимост.

Пазете шофьорите в безопасност с правилните знаци

Всяка една държава или община е длъжна да защити жителите си, като им осигури качествени пътни знаци, притежаващи всички сертификати за качество и отговарящи на международните конвенции. Техните цветове, форми и пиктограми си остават същите, независимо от посоката на движение. Препоръчително е да работите с компания, която има доказан опит в контрола на трафика. Свържете се с Елит пътна сигнализация, за да намерите знаци и табели, които ще ви служат по предназначение.